Pressiteade: Eesti parima mõtlemis- ja kõneoskusega õpilased on Hugo Treffneri Gümnaasiumis

12:07, 02. mai, margo.loor, Kommentaarid: 0

Lõppeva õppeaasta edukaim kool Eesti väitluse meistrivõistluste sarjas oli Hugo Treffneri Gümnaasium, edestades Pärnu Koidula Gümnaasiumit ja Tallinna Inglise Kolledžit, kes saavutasid vastavalt teise ja kolmanda koha.

Pressiteade
MTÜ Eesti Väitlusselts
30.04.2013

Akadeemiline väitlus on võistluslik intellektuaalne harrastus, kus õpilaste või tudengite võistkonnad esitavad kohtunikele argumenteeritud poolt- või vastuseisukohti kindlaksmääratud teemadel. Kohtunikud hindavad analüütilise ja loogilise mõtlemise, mõtete sõnastamise ja avaliku esinemise oskusi.

Eesti väitluse meistrivõistlused koosnevad kolmest osavõistlusest. Igal etapil tuleb kolmeliikmelisel võistkonnal väidelda viies eelvoorus, parimad saavad edasi finaalvoorudesse. Osade voorude teemad on teada mitu nädalat enne etappi, teised tuleb ette valmistada tunni aja jooksul kohapeal. Käesoleva aasta teemad olid näiteks „Eurotsoonis jätkata soovivad riigid peavad suutma iseseisvalt riigieelarve kriisidest väljuda”, „Riigi kulul kõrghariduse saanud noored peaksid töötama vähemalt 3 aastat pärast hariduse saamist Eestis” ja „Eestis tuleb karistuspoliitikat narkokuritegude osas oluliselt muuta”.

Kolme etapi kokkuvõttes näitasid kõige paremat mõtlemis- ja kõneoskust Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilased. Üllatuslikult tõusis teisele kohale Pärnu Koidula Gümnaasium, kelle jaoks on tegemist esimese TOP 3 kohaga üldse Eesti väitluse meistrivõistluste 19-aastases ajaloos. Mullune võitja Tallinna Inglise Kolledž tuli käesoleval aastal kolmandale kohale. Tartu Ülikooli Teaduskool on võrdsustanud Eesti väitluse meistrivõistlused riikliku aineolümpiaadiga, seega on parimate tulemustega õpilastele tagatud riigieelarvelised kohad ülikoolides ning mitmed neist sõidavad ka rahvusvahelistele tiitlivõistlustele Eestit esindama.

Võistkondlikus arvestuses saavutas esikoha Pärnu Koidula Gümnaasiumi ja Noarootsi Gümnaasiumi õpilaste ühisvõistkond Kolmikpakt. Võistkonna liige, värske Eesti meister Kristo Ment võttis aasta kokku järgiselt: „Ega mul pikka juttu olegi - ilmselgelt oli see meie jaoks suurepärane hooaeg - kaks etapivõitu ja EMV karikas. Kindlasti on enamik sellest pika ja järjepideva töö tulemus - olime igaks etapiks korralikult valmistunud. Viimane etapivõit jäi küll võtmata, kuid seda rohkem saime valmistuda finaaliteemaks.“

Individuaalarvestuses võitis Eesti meistrivõistlused Els Heile Hugo Treffneri Gümnaasiumist.

Silmapaistvaid tulemusi on Eesti väitlejad näidanud ka välismaal, püüdes aktiivse väitlusriigina maailmas kõvasti tähelepanu. Rahvusvahelise Väitlushariduse Assotsiatsiooni (IDEA) nõukogu liige Andrej Schulcz ütleb: “Imetlen Eesti Väitlusseltsi üleriigilist, erinevaid haridusastmeid hõlmavat tulemuslikku tööd. Väga mitmes mõttes on EVS parima praktika näiteks ja arengueeskujuks teiste maailma riikide väitlusorganisatsioonidele.”

Eesti Väitlusselts on 1994. aastast tegutsev 796 liikmega noorte- ja haridusorganisatsioon, mille missioon on juurutada mõtteviisi, et ühiskondlikus dialoogis saab määravaks tugevam argument, ja arendada selleks vajalikke oskusi. Alates 2011. õppeaastast on väitlemine Eestis ka riiklikus õppekavas. Väitluse Eesti meistrivõistluste toimumist toetavad Haridus- ja Teadusministeerium, Hasartmängumaksu Nõukogu, Kalev, Tallink ja A. Le Coq.

Põhjalikud EMV tulemused: http://debate.ee/sundmused/keskkoolide-eesti-meistrivoistluste-iii-etapp-ja-finaal

EMV 3. etapi ja finaali fotod: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151405633859227.1073741832.301802844226&type=3

Lisainformatsioon:
Silver Lulla